9 tips om tijd te besparen met je boekhouding

Over mij

De rode draad

Als ik terug kijk naar mijn schoolcarrière en wat ik uiteindelijk geworden ben, is het helpen van anderen zo’n beetje de rode draad daarin. Toen ik op de Mavo zat, wilde ik kraamverzorgster worden. Het leek me heerlijk te werken met baby’s en de ouders die eerste dagen te helpen. Het vakkenpakket wat ik destijds moest kiezen bevatte dus biologie. Daar moest nog een vak bij. ‘Doe maar economie, daar heb je meer aan’ werd me gezegd.

Aan het einde van de Mavo was mijn wens voor kraamverzorgster al wat minder geworden en koos ik voor een economische opleiding waarbij ik uiteindelijk afstudeerde op het MBO als secretaresse / managementassistent.  Gelijk na mijn diploma kon ik beginnen als telefoniste/receptioniste bij een technische groothandel.

Boekhouden is leuk

Mijn oom had destijds al een administratiekantoor waar ik in de avonduren en op zaterdag wel eens hielp met de boekhoudingen. Dat vond ik leuk om te doen. Facturen sorteren, op datum leggen, inboeken, dat soort dingen. Ook ging ik een paar keer per maand naar een klant van hem, om daar te helpen met de boekhouding. Dat deed ik met veel plezier.  Mijn werkgever wist dat ik steeds meer aan boekhouding deed en dat ook erg leuk vond. Toen er op de financiële afdeling een dame weg ging werd mij gevraagd om haar functie op de debiteurenadministratie over te nemen. Dat lag me wel. Ik had er geen opleiding voor gevolgd, maar ik leerde vooral door te doen.
Uiteindelijk ben ik in de avonduren de opleiding Praktijk Diploma Boekhouden (PDB) en Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) gaan doen.

En dan sta je op een splitsing

Na de geboorte van onze oudste zoon ben ik in 2006 mijn kantoor begonnen. Gewoon voor ‘erbij’. Dan kon ik in de uren dat ik niet werkte en hij sliep, boekhoudingen en aangiften inkomstenbelasting verwerken. Dat was een prima combi. Het was een drukke periode: Naast het moederschap, het huishouden en mijn kantoor, werkte ik 3 dagen in loondienst waarbij ik doorgroeide in functie tot Financial Manager.  Ik stond op een splitsing: enerzijds groeide mijn kantoor en anderzijds wilde mijn werkgever dat ik, ook gezien mijn functie, 4 dagen ging werken.

Intussen was ik zwanger van onze tweede zoon. Nog tijdens mijn zwangerschapsverlof heb ik begin 2009 de knoop doorgehakt en mijn baan definitief opgezegd om mijn eigen kantoor 100% door te zetten.
Hoewel het een spannende beslissing was, ik liet tenslotte veel zekerheden los, kwam het in een stroomversnelling: mijn oom, die nog steeds zijn administratiekantoor had, gaf aan op den duur te willen stoppen. Langzaamaan werden zijn klanten mijn klanten. Hoewel hij intussen gestopt is, hebben we nog regelmatig contact en overleg.

Groei

Zelf ontwikkelde ik ook door: om meer kennis te krijgen van de fiscale kant heb ik een opleiding Register Belastingconsulent gevolgd en met succes afgerond. Omdat ik fiscaliteit bijzonder interessant vind, ben ik daarna begonnen aan de opleiding Register Belastingadviseur. Deze opleiding zit nu in de laatste fase en zoals het er nu naar uit ziet, zal ik begin 2018 afstuderen.

In de beginjaren werkte ik vanuit huis, waar we een kantoorruimte aangebouwd hebben. Omdat het kantoor zo groeide, ook qua personeel, heb ik in 2012 het huidige pand gekocht. Het is 10 minuten fietsen van huis, hoewel ik stiekem (te) vaak met de auto ga.
Vanuit huis werken had natuurlijk zo zijn voordelen, maar zeker ook nadelen, vooral toen er personeel bij kwam kijken.
Nu ik niet meer vanuit huis werk, is het voor de kinderen duidelijk: als ik niet thuis ben, ben ik aan het werk en als ik thuis ben, ben ik er voor hen, simpel… (en zij hebben er een riante speelkamer bij…)

Zie je de rode draad tussen kraamverzorgster, secretaresse, boekhouder, belastingconsulent?
Juist ja: helpen, verzorgen, ont-zorgen.

Nu weet je dus een beetje de geschiedenis van mijn carrière en de groei van mijn kantoor.

Nog wat feitjes over mij persoonlijk:

 • Ja, ik vind boekhouden leuk!
 • Ik geniet van mijn mannengezin, met alle eigenaardigheden die daar bij komen kijken
 • Ik sport een paar keer per week vroeg (erg vroeg) in de ochtend
 • Ik ga regelmatig met mijn vriendinnen uit eten, naar de film, gezellig kletsen
 • Ik lees graag, hoewel ik me daar te weinig tijd voor gun
 • Ik wandel graag met onze hond Puk (een drukke Jack Russell)
 • Af en toe laat ik de boel de boel en ga ik mezelf opladen: dat kan zijn in de vorm van een dagje sauna (ja heerlijk alleen) of zelfs een paar dagen weg, zoals op een business retraite. Even focus op mezelf en mijn bedrijf. Niet zelf helpen, verzorgen en ont-zorgen, maar juist geholpen, verzorgd, ont-zorgd worden. Heerlijk! Daarmee laad ik mijn batterij weer op!

Mijn favoriete uitspraken:

 • Komt goed!
 • Linksom of rechtsom, het gaat ons lukken /we krijgen het klaar
 • Iedere gek z’n gebrek
 • Overdag geen nachtvorst (die heb ik gejat van mijn vader ;-))

Wat ik je nog wil meegeven:

Er is altijd wat te leren. En je leert vooral door te doen!

Of het nu een nieuw programma is of de start van je onderneming: ga het vooral DOEN!
Er gaat wat tijd in zitten en tja, je stoot misschien een paar keer je neus, maar het is zó leuk!

Groeten, Dianne